iCalendar

Åpne offentlige data - piloter, erfaringer og anbefalinger

Frokostmøte tirsdag 14. desember 2010 i Oslo

Hypen rundt lenkede åpne data (Linked Open Data) er på full fart fra gode ideer til demoer og produksjonsløsninger. Prosjektene Semsam4 og Semicolon har begge hatt en rekke aktiviteter for å bygge erfaring og vise muligheter ved semantisk teknologi anvendt på åpne data.

Frokostmøtet vil ha stor fokus på demonstratorer som er bygd, men også bidra med forslag til beste praksis prinsipper for tilgjengeliggjøring, forvaltning av ulike typer datakilder og beskrivelser av betydningen av disse datakildene. Har du et ønske om å tilgjengeliggjøre åpne data, eller et ønske om å dra nytte av andres åpne data, da er dette frokostmøtet vårt beste julegavetips.

Program:

08:00 Registrering

08:30 Velkommen og intro
Robert Engels, styremedlem faggruppen Semantisk web og informasjonsarkitektur

08:40 Trender i ABM (Statens senter for arkiv, bibliotek og museum) og forslag til minimumskrav til digitalisering og åpning av vår digitale kulturarv, Arkiv Bibliotek og Museumssektoren
Robert Engels, ESIS og Sesam4

09:00 Demo: Semantisk teknologi anvendt på SSB sine makrodato
Håvard Ottestad og Lars Erik Bruce, Institutt for informatikk
Erfaringer fra sommerprosjekt, demo og informasjonsvisualiseringer, software fra Cambridge Semantics.

09:20 Demo: ORIS, med handlekurven full av åpne data
Audun Stolpe, Institutt for informatikk
Katalogtjeneste over åpne data, formattransformasjoner, semantisk upliftt informasjonsvisualiseringe, bygd over teknologier som RDF, Sparql med mer.

09:40 Demo: Foretaksregisteret som lenkede åpne data

09:50 Demo: Ta vår egen medisin: Kobling av åpne datasett, Sesam4 og Semicolon leveranser koblet

Robert Engels, ESIS og Sesam4
Semantisk løft av Forskningsrådets prosjektdatabase og automatisk sammenkobling med Foretaksregisteret, ett eksempel ved hjelp av Protégé.

10:00 Kaffepause

10:10 Prosess for å etablere, forvalte og kvalitetssikre metadata/begrepsmodeller

Vibeke Dalberg og Per Myrseth, Det Norske Veritas AS

  • Prosesser og roller
  • Metode for å måle Metadatakvalitet/ begrepsmodell kvalitet

10:40 Erfaringer og anbefalinger
Robert Engels, ESIS og Per Myrseth, Det Norske Veritas AS

Praktisk Informasjon

Tid: Tirsdag 14. desember 2010 kl 08:30-11:00
Sted: Institutt for Informatikk (UiO), Gaustadalléen 23. Store Auditorium: Alpha & Omega som ligger i øverste etasje ved resepsjonen til NR.
 
Offentlig kommunikasjon:
Trikk: Linje 17 eller 18 fra Stortorvet holdeplass (ved Glasmagasinet). Gå av på Gaustadalléen holdeplass. Informatikkbygningen ligger ca. 300 meter nedover Gaustadalléen på venstre hånd.
T-bane: Fra Jernbanetorget tar du linje 3 mot Sognsvann , 4 Ringen eller 5 mot Storo, og går av på Forskningsparken holdeplass. Fra Forskningsparken T-banestasjon går du langs Problemveien, svinger til venstre i Gaustadalleen og går inn i bygget via den øvre inngangen (gang- og kjørevei).

Bil: Sving av fra Store ringvei ved avkjøringen til det nye Rikshospitalet. Hvis du kommer vestfra, vil dette være første avkjøring til høyre etter bomringen. Ta til venstre i første, og andre rundkjøring. Sving deretter første vei til venstre. Du er nå i Gaustadalleén, og Informatikkbygningen ligger på venstre hånd ca. 500 meter ned i veien.
Kommer du fra øst finner du Gaustadalleén ved å ta andre avkjøring til høyre etter Tåsentunellen. Ta svakt til venstre i rundkjøringen. Første vei til venstre er nå Gaustadalleén.
Pga. byggingen av IFI2 er veinettet i Gaustadbekkdalen lagt om. Den nedre inngangen til Informatikkbygget er nå stengt, så all ferdsel til Informatikkbygget skjer via den øverste inngangen (fra Gaustadalleen). Det er ikke lenger tilgjengelige parkeringsplasser ved Informatikkbygget, vi henviser til den nye P-plassen ved Domus Athletica.
Kart over nærområdet til informatikkbygningen på Blindern finner du HER.

Programkomite: Øyvind Aassve (Rikshospitalet), Per Myrseth (DNV og Semicolon) og Robert Engels (ESIS og Sesam4).

Institutt for Informatikk (UiO) på Google Maps