Ukens ildsjel: Adrenalinjunkien og krympelageret

Ukens ildsjel har tilbrakt det meste av sin karriére i hotshot-jobber i London og Stockholm. Nå bor han i Alversund, med et krympelager som nabo og Gabben bensinstasjon som kulinarisk avveksling. Møt Erlend Nævdal.

Med Gabben bensinstasjon og Krympelagring lagerutleie som nære naboer har Erlend Nævdal (42), Kate og de to barna virkelig gått fra en ytterlighet til en annen.

For Alversund i Nordhordland er veldig, veldig annerledes enn London og Stockholm, hvor han har tilbrakt store deler av sin karriére.

— Det verste er at jeg ikke kan bruke rollerbladesene mine til jobb lenger, sier Erlend. 

Dette funker ikke i Alversund.

«Det verste er at jeg ikke kan bruke rollerbladesene mine til jobb lenger»

Motivasjon etter behov

—  Hva betyr Dataforeningen for deg?

— Dataforeningen betyr tilgang på et stort, lokalt, fagnettverk som jeg kan dra på ved behov. Eller som jeg kan bruke til å snakke med og hente inspirasjon og motivasjon fra etter behov.

—  Hvilken komité, styre eller faggruppe er du engasjert i? 

—  Jeg leder faggruppen for BI i Bergen. Den har eksistert i ca to år. Den startet litt uavhengig av Dataforeningen, og jeg har vært med fra starten. Da jeg meldte meg inn i DND så jeg at her lå alle forutsetninger til rette for å jobbe videre med den innenfor rammene til foreningen.

—  Hvorfor engasjerer du deg?

— Fordi det er viktig at man har et levende miljø som jobber  aktivt med å holde seg informert og oppdatert på hva som skjer innen faget. Det var ingen andre som gjorde jobben, så da tenkte jeg at jeg like gjerne kunne gjøre det.

—  Litt sånn «it’s a dirty job, but somebody’s gotta do it»? 

—  He-he, ja, kanskje det. 

Lokalt og nasjonalt

—  Hva er dine forventninger?

— Mine forventninger er vel at vi finner mange dyktige kollegaer i samme bransje som jobber aktivt med spennende prosjekter og teknologi, og som ikke er redde for å dele med sine kollegaer. Vi begynner snart å sette opp arrangementer som vil tiltrekke flere deltakere. Totalt sett håper jeg dette kan være en arena som kan løfte fagområdet lokalt til å kunne konkurrere effektivt med resten av landet og verden forøvrig.

—  Hva vil du bidra med?

—  Jeg vil bidra med så mye som mulig der det trengs. Jeg liker å se på meg selv som en fasilitator av et sterkere fagnettverk. Om det er å stå på scenen eller trekke i trådene i kulissene er ikke så viktig. I siste instans handler det om å ta vare på et levedyktig lokalt fagmiljø. 

— Vi har allerede mer enn 400 interesserte innenfor dette fagmiljøet her i Bergen. Det er folk som har meldt seg inn i meetup-gruppen vår. 

«Jeg liker å se på meg selv som en fasilitator … om det er å stå på scenen eller trekke i trådene i kulissene er ikke så viktig»

35 millioner unike kunder

—  Hva er ditt forhold til business intelligence?

—  Min bakgrunn er at jeg har jobbet som økonomi eller business controller for Telenor i fem år før jeg tok steget over i mer operasjonelle roller i Telenor, og senere i flere internasjonale selskaper innen IT, telekom og digitale medier. 

—  Som økonomicontroller jobber du hele tiden med analyse av data, og i ulike omganger fikk jeg ansvaret for å lede avdelinger eller prosjekter som jobbet med analyse av store datamengder. 

—  I min siste jobb i London var jeg ansvarlig for utviklingsteam på 16 utviklere og arkitekter som hadde ansvaret for å bygge, utvikle og vedlikeholde data om 35 millioner unike kunder for reiselivsgiganten TUI.

Krympelagring

Fra Stockholm, via London, til Alversund Krympelager.

— Du har jobbet og bodd i Stockholm og London, og du har en kjæreste fra Wales. Hvordan i alle dager havnet dere ved siden av Krympelagring lagerutleie i Alversund?

—  Ja, jeg var i Stockholm for Telenor. Da jeg flyttet til London var det fordi jeg ble kjæreste med walisiske Kate. En kombinasjon av ting, inkludert brexit, fikk oss til å flytte tilbake til Norge. I dag jobber jeg i Webstep i Bergen og vi bor i Alversund i Nordhordland. Det er stille her i forhold til andre steder vi har bodd, men det er utrolig vakkert. Det eneste jeg har å klage på er at jeg ikke får brukt rollerbladesene mine lenger. 

— Nå er min tittel rådgiver. Jeg er en av lederne for Bergens-kontoret til Webstep, og er en del av et team på fem personer. Vi jobber alle med alt fra rekruttering til konsept og forretningsutvikling til salg av konsulenter. 

Savner feltarbeid

—  Leier du også ut deg selv?

—  Nei, jeg leier ikke meg selv ut lenger. Jeg savner litt det å være ute i felten som konsulent selv. På den annen side er stillingen jeg nå har helt perfekt når jeg jobber med den typen nettverksarrangement vi skaper for Dataforeningen. Det er veldig overlappende, med stort fokus på fag.

—  Som konsulentselskap har vi mye kompetanse internt, og gjennom det faglige fellesskapet i DND får vi anledning både til å dele og motta kompetanse eksternt. 

—  Hva er viktig for faggruppen nå?

—  Akkurat nå er det viktig å ta steget til enda mer spennende fagkvelder med godt innhold. Vi skal holde aktivitetsnivået høyt.

MDS i Bergen?

—  Hva kan vi vente oss av arrangementer fra dere?

—  Vi snakker mye med Oslo og Trondheim og deler tanker og ideer. Vi har sett på muligheten for endagerskonferanse som Make Data Smart fra BI-faggruppen i Oslo. Jeg tror jeg kan love at vi får et slikt arrangement i Bergen enten i 2020 eller senest i 2021.

—  Fortell om noe du har oppnådd i DND.

—  At vi i dag er rett under 400 medlemmer på vår Meetup side. Det gjør oss sannsynligvis til en av de største aktivitetsgruppene i Bergen.

«Jeg tror jeg kan love at vi får et slikt arrangement i Bergen enten i 2020 eller senest i 2021.»

Optimist

—  Hvordan vil du beskrive deg selv?

—  Engasjert, interessert, lyttende og optimistisk teknolog. Jeg er av natur optimist, og ser heller mulighetene enn problemene. Jeg leste en bok om «big pie» og «small pie»-mennesker som snakker om forskjellen i mindset blant de som er opptatt av hvor stor bit de kan få versus de som tenker at vi kan bake en pai til. 

—  Hvordan vil fagkolleger beskrive deg?

—  Engasjert og uredd, kanskje?

—  Fortell om en gang du var uredd.

—  Det å flytte til utlandet, både Sverige og England. Jeg bodde ganske lenge ute i verden og bygde nettverk i de landene. Da jeg kom tilbake til Norge måtte jeg bygge nye nettverk. Også der er Dataforeningen en viktig faktor.

Ikke kjekk klimakrise

Erlend Nævdal

—  Hva er du redd for?

—  Jeg syns ikke det er kjekt med klimakrisen. 

—  Du har to barn på fem og åtte år. Er optimisten optimist med tanke på deres vegne også, med tanke på klimakrisen og alt det der?

—  Ja, det er jeg. Men jeg tror ikke løsningen ligger utelukkende i teknologi. Vi må se ut over det, også vi teknologer, og jobbe aktivt der man kan for at trenden skal snu. 

—  Hva brenner du for?

—  Åpen kommunikasjon mellom ekte og engasjerte mennesker. Jeg tror på det gode i mennesket, og jeg ønsker og tror at folk opplever meg som åpen til sinns. Jeg liker å diskutere, å snakke om ideer, og det er viktig at folk får gitt uttrykk for hvilke tanker de har. 

«Jeg syns ikke det er kjekt med klimakrisen»

Adrenalinjunkie

Vannski-Erlend

—  Hva er én ting ingen vet om deg?

—  Jeg er en adrenalinjunkie om jeg får muligheten. Jeg har bestemt meg for å slutte å kjøre motorsykkel etter at jeg fikk barn. I Sverige brukte jeg rollerblades og inlines til jobben. Men det er umulig her på Vestlandet, med mindre jeg er klar for å kjøre i 50-60 kilometer i timen nedover bakkene. Når jeg får lov å stå på ski går det rasende fort. 

—  Når du får lov?

—  Ja, det blir jo en sak mellom Kate og meg. Det med motorsykkel bestemte jeg meg for selv, men det med slalåm har nok Kate vært mer opptatt av å begrense. Jeg tenker nå at jeg kanskje skal ta flysertifikat i stedet. Det ville vært kjekt.

Beachbuggy-Erlend

Poenget med et konsulentselskap

—  Hva gjør du og hvorfor er det viktig?

—  Jeg jobber for en av landets beste arbeidsgivere for teknologer som brenner for faget sitt. Her er det min jobb å forstå hva markedet er på jakt etter og parre det med våre ansatte i Webstep. Jeg jobber derfor aktivt med å rekruttere nye ansatte samt å holde løpende kontakt med mange av de største organisasjonene i Bergen og Hordaland. 

—  Hovedpoenget med et konsulentselskap er at det gjør det lettere for organisasjoner å enten draes i en ny retning uten at man behøver å finne ut av alt på egen hånd eller at man trenger å øke kapasiteten innenfor et område man allerede er aktiv i dag. Det at vi eksisterer er derfor viktig både for våre kunder og våre ansatte konsulenter.

—  Webstep har et veldig bra miljø, og med fryktelig veldig mange flinke folk. Her er det frihet under ansvar. Folk jobber ute på oppdrag, og er med i mange miljøer. 

Fra kjeft til dus

—  Er det forskjell på kunders forventninger i London og Bergen?

—  Det er nok betydelig mindre krevende kunder i Bergen enn i London. Der er det markant annerledes. Det har med den norske kulturen å gjøre. Her er vi dus overalt. I London er det en mye mer profesjonell holdning, litt mer avstand mellom leverandør og kunde. Som leverandør i London får man i blant skikkelig kjeft av kunden. Det er mer uvanlig i norge. 

—  Også i Sverige er det en annen kultur. De er mer profesjonelle, og mer konsensusorientert. 

—  Hvordan har veien til der du er nå vært?

—  Jeg har jobbet for mange IT og telekom-aktører og innen digitale medier i Sverige og Storbritannia etter at jeg var ferdig med min sivilingeniørutdanning ved NTNU i 2003. Etter ca 14 år i utlandet valgte jeg å ta med meg min familie hjem til Norge og Nordhordaland for å være nærmere familien. Da jeg flyttet hjem bestemte jeg meg for å begynne for Webstep siden jeg gjerne ville få så bred eksponering som mulig, samt at jeg likte deres profil som konsulentselskap, med et fokus på erfarne mennesker, høy autonomi og et sterkt fagmiljø.

Internasjonal profil

—  Og hvor går veien videre?

—  At jeg fortsetter i ledende posisjoner i teknologiselskaper enten i eller utenfor Bergen og Norge. 

—  Så du er klar for å flytte fra Alversund igjen?

—  Jeg har jo en internasjonal profil, og det kan godt komme opp muligheter. Jeg snakker godt svensk og engelsk. 

—  Ser du noen hindringer?

—  Tid, fokus og den rette timing.

«Jeg har jo en internasjonal profil, og det kan godt komme opp muligheter»

Erlend Nævdal

Ukens ildsjel er en serie intervjuer med engasjerte medlemmer fra Dataforeningen hvor vi får et dypere innblikk i hvem de er, både i jobb og privat. Tips oss gjerne om folk du syns bør profileres her.