Make Data Smart Trondheim: Etisk hacker vil gjøre både dataene og menneskene smartere
Den etiske hackeren Mia Landsem stiller opp på Make Data Smart i Trondheim med foredraget «Naken på nett». – Jeg ønsker å gjøre mennesker smarte og gjøre dataen så smart at den ikke ønsker å dra menneskene ned i gjørma i forsøket!
Hun er kun 26, men allerede en stjerne innen norsk datasikkerhet. Landsem har nettopp startet i Crayon, et børsnotert, norsk teknologiselskap med milliardomsetning som har fokus på programvarekostnader, skytjenester, IT-drift, og kunstig intelligens. Mia Landsem har imidlertid allerede tre års erfaring fra virksomheten Orange Cyberdefense.
De siste årene har den etiske hackeren brukt veldig mye av fritiden i kampen mot folk som sprer private bilder. Uten å få betalt jakter hun på personer som velger å spre andres nakenbilder videre.
Mia er også gamer, har studert IT-sikkerhet på Noroff og har skaffet seg kompetanse på trening, coaching og idrettspsykologi ved Norges idrettshøgskole i Oslo. En gang i tiden drømte hun om et OL-gull i kampsporten taekwondo etter både ha blitt norgesmester og nordisk mester, men en kneskade satte en stopper for den drømmen.
I dag hjelper hun ulike virksomheter med å finne sikkerhetshull og svakheter i datasystemene ved hjelp av ulovlige teknikker som hackere tradisjonelt benytter

På Kvinnedagen i år kom hun i fokus, siden hun stod på listen over de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv. Det er NHOs forening for kunnskap- og teknologibedrifter, Abelia, og ODA-nettverket som står bak kåringen. Den er et tiltak for å løfte frem talenter og gode forbilder som kan bidra til at flere velger teknologiyrker, også utenfor den typiske rekrutteringspoolen.
Dataforeningen tok en prat med henne i forkant av Make Data Smart-konferansen i Trondheim, som går av stabelen torsdag den 16. november på Quality Hotell Prinsen:
Her er hva Mia Landsem svarte:
Er du en teknologioptimist? (Enten svaret er ja eller nei, forklar hvorfor:-)
– Jeg er absolutt optimist, men tror heller på et balansert perspektiv. Det kan være lett å rives med, altså tro at teknologien vi utvikler vil løse all verdens problemer. Selv teknologioptimisten vet at man må anerkjenne også de mer «negative» potensialene. Dette glemmes, spesielt hos de største tech-gigantene. Vi blir dårligere og dårligere til å sette menneskets personlige sikkerhet, behov og verdier fremst når vi utvikler nye løsninger. Det er ikke like mange krav selskapene har til brukerens mentale helse og skadepotensial i det vi utvikler (på menneskelig nivå), som det å utvikle løsninger som er trygge fra hackere og som skal tjene oss godt. Det må ikke gå utover oss menneskene, kun fordi man skal ha en løsning som fungerer raskere og bedre enn konkurrentenes.
Du har jobbtittel «Etisk hacker», hva ligger i det?
– Å være en pentester (etisk hacker) er utrolig gøy og en stilling man gjerne har i et selskap for å teste sikkerheten til ulike teknologiske løsninger. Det kan for eksempel være å se etter sikkerhetshull i en nyutviklet løsning for en kunde, rapportere om eventuelle sårbarheter og feil, samt hjelpe kunden til å skape et trygt produkt.
Det å være hacker har i utgangspunktet negative assosiasjoner. Hvordan får man snudd et slikt omdømme, og hvor betydningsfulle kan hackere bli i vår informasjonskritiske fremtid?
– Pentestere er en viktig del av vår nasjonale sikkerhet, men også private. Hvem tror du tester for sårbarheter i helsedataene som står lagret om deg på nett? Hvem tester løsningene der du laster opp bilde av passet ditt, passet til barnet ditt, der du betaler i en nettbutikk og der du søker om boliglån? Jo, det er oss pentestere! Vi har en kjempeviktig jobb. Jeg tror det meste skyldes gode, gammeldagse stereotypier. Man hører jo bare om hacking som en skummel greie i media og serier, så de har óg et ansvar for å fortelle om den andre siden av hacking. Ikke minst er dette viktig for kommende IT-teknologer som klør i fingra etter å hacke noe! Ved å føre barn og unge som har potensial i en riktig og lovlig retning, kan vi også stoppe farlig hacking 🙂
Hva slags visjon har du for jobben din, hva er det du brenner mest for?
– Jeg brenner for at vi skal prate mer om menneskets sikkerhet og behov også i tekniske løsninger. Jeg elsker å jobbe med de menneskelige delene av sikkerhet og skape et tryggere digitalt samfunn. Det er veldig gøy å kunne hjelpe med sikkerheten både på teknisk og ikke-teknisk vis!
Du er i år kåret til en av Norges fremste tech-kvinner; hva tenker du om det?
– Kjempekult med en slik kåring, men det kuleste er at jeg fikk møtt mange mennesker innen forskjellige fagfelt som jeg har lært mye av.
Foredraget du skal holde på Make Data Smart i Trondheim heter «Naken på nett». Hvorfor det, og hva blir hovedbudskapet i foredraget?
– Jeg skal snakke om nakenbildespredning og overgrepsforum på nettet, og ikke minst dra inn hvordan AI nå også blir en mulighet og et verktøy for overgripere. Igjen, vi lager løsninger og teknologi som kan misbrukes. Tenkte «Naken på nett» var en grei tittel!
Hvor stort problem er spredningen av private bilder og hvilke alvorlige konsekvenser kan spredningen få?
– Ufattelig stort! Mye større enn noen kan tenke seg. Tusenvis av bilder av hovedsakelig unge mennesker spres hver dag i grupper på nettet, på det åpne nettet. De teknologiske løsningene og tech-gigantene gjør det stadig vanskeligere for ofre å få kontroll over sitt digitale liv, og enklere for overgripere å plage og trakassere ofrene. Dessverre har jeg vært i flere saker, der barn ned i 14-15 års alderen har tatt sitt eget liv etter utpressing og spredning av bilder. Mange sliter i lang tid, og det er samtidig et evigvarende overgrep. Det går aldri over, det går aldri bort.
Det finnes plenty av slike konferanser; hvorfor er du med akkurat på denne? Og hva er dine forventninger til Make Data Smart-deltakerne og konferansen generelt?
– Jeg vil være med hvor som helst hvor jeg kan spre det gode ord (haha!) Å gjøre data smart er midt i blinken. Jeg ønsker også å gjøre mennesker smart og gjøre dataen så smart at den ikke ønsker å dra menneskene ned i gjørma i forsøket. I tillegg har jeg jo begynt i Crayon og håper å møte mange kjente og nye forbindelser der, jeg ser veldig frem til dette!
Her kan du melde deg på konferansen.
