Spennende KI-debatt: «Etiske vurderinger må mennesker gjøre (for svingende!)»

Det skulle handle om regjeringens KI-strategi, og ble en debatt med stor vekt på etikk og moral. «Etiske vurderinger må mennesker gjøre», sa advokat Christian Bendiksen, og la til «for svingende!». Les og se den interessante KI-debatten Dataforeningen arrangerte tidligere denne uken.

Debatten startet med de store linjene. Etikk, moral, om vi får maskinell intelligens som overgår vår biologiske. Og mye av det er med utspring i KI-strategien som ble lagt frem fra daværende digitaliseringsminister Nikolai Astrup i januar.

Og kapittelet om intelligens var nok det som har engasjert mest.

Skal vi tillate at algoritmer avdekker bias hos dommere og andre myndighetspersoner?

Skal vi tillate at algoritmer bestemmer at noen skal sperres inne basert på analyser utført av kunstig intelligens?

Skal vi la programmerere avgjøre hva som er moralsk, etisk og rettferdig?

«Plutselig må vi finne svarene på spørsmål som ble stilt av de greske filosofene», sukket Inga Strümke fra PwC.

— Tanken på et selvlærende etisk nettverk gjør meg skremt, sa Christian Bendiksen fra Brækhus Advokatfirma.

— Hvordan vil etikken dette systemet kommer opp med se ut? Noen vurderinger er etiske, og de bør vi for svingende la mennesker gjøre. At vi skal ha etikk by design i kunstig intelligens vil jeg se veldig mye nærmere på før jeg svelger det.

Panelet bestod av Ingeborg Frøysnes fra IKT-Norge; Klas Pettersen fra NORA; Leonora Onarheim Bergsjø fra UiO og leder av Dataforeningen NORDE; Inga Strümke, PhD, PwC; og Christian Bendiksen, partner og leder av teknologiavdelingen i Brækhus Advokatfirma. Den ble ledet av Frank Vevle.

Se og hør debatten selv under.