Betalingsformidling 2019: Hvem vinner og taper i fintech?

Kryptopenger, blockchain, Open Banking, PSD2, Apple Pay mot Vipps, og dingser som overfører ukepenger til poden. Kort sagt: Betalingsformidling 2019.

Nysgjerrig på hva som er den siste utviklingen innen brevgiro-feltet? Da skal du IKKE dra til Trondheim den 5. mars.

DND Midt-Norge er de stolte eiere av Norges eldste fintech-konferanse som gjennom mange år har gått under det klingende og beskrivende navnet Betalingsformidling.

Les mer: Betalingsformidling 2019

Og ja, en gang handlet det om hvordan brevgiro og telegiro disrupterte gamle verdikjeder.

I 2019 er det andre ting som opptar dette miljøet. Stikkord i dag er kryptopenger, blockchain, Open Banking, PSD2, Apple Pay mot Vipps, og ikke minst dingser du kan instruere om å overføre ukepenger til poden.

2018 var et viktig år i finansverdenen. Open Banking og PSD2 gjorde at kortene deles ut på nytt. I dag kan «hvem som helst» starte finansielle tjenester. Og «hvem som helst» er allerede på plass, i form av Apple og deres Apple Pay.

2019 og årene fremover blir ekstremt spennende. Det brygger opp til sterke konfrontasjoner mellom gigantene. Vår hjemlige Vipps er godt posisjonert, og er for en stor aktør å regne i Norge. Men sterke aktører som Apple, Google, Amazon, Facebook og Paypal kommer ikke til å la verken Vipps eller andre få ha det norske markedet i fred.

— Det er et paradigmeskifte av dimensjoner på vei, sier Save Asmervik, leder for programkomitéen for Betalingsformidling 2019.

«Det er et paradigmeskifte av dimensjoner på vei»

Save Asmervik

— Det brygger opp til krig mellom giganter, og vi har i dag rett og slett ingen idé om hvem som står igjen som vinnere og tapere når kruttrøyken legger seg. Vi vet ikke engang i dag hvilken rolle de ulike spillerne vil ha. For hvem eier kundeforholdet når far instruerer Google Home om å betale ukelønna til poden? Hvem forholder vi oss til som leverandør av finansielle tjenester når klokka betaler bussbilletten og bilen betaler strømregningen selv?

Betalingsformidling 2019 vil se på status i utrulling av ny regulering. Hvem er spillerne i markedet etter ny regulering? Hvilke nye teknologiske løsninger vil presse seg frem?

— Jeg kan ikke love deg alle svarene, sier Save. — Men jeg kan love deg som kommer til Trondheim den 5. og 6. mars mange gode spørsmål, og skikkelig mange bra folk å diskutere svarene med.

Les mer om Betalingsformidling 2019.

Save Asmervik ønsker velkommen til ukjent fintech-landskap