Bienes internett: IoT i landbruket: Tom Erik og Kims bijobb skal redde verden

Tom Erik Støwer og Kim Bredesen kobler bikuber på nett. Det kan bidra til å redde biene. Les mer om bi-prosjektet til de to konsulentene fra Webstep.

Kim Bredesen og Tom Erik Støwer har en stor og viktig bijobb de utfører ved siden av jobbene som IT-konsulenter i Webstep.

Det mest betydningsfulle oppdraget Kim Bredesen og Tom Erik Støwer har for tiden er en bijobb. Bokstavelig talt.  — Vi vil redde biene for å redde verden, sier de to IT-konsulentene i Webstep. 

Ved siden av jobben i Webstep er Kim Bredesen bonde i Askim. Der har han bier. De er ofte stressa. 

— En birøkter åpner bikuben og trekker ut en og en ramme full av honning og bier, forteller Kim. —  Det er en nødvendig jobb for å sikre at biene har det bra, men samtidig forstyrrer og stresser det dem. 

I tillegg er det en operasjon som krever mange forberedelser og spesialiserte klær som beskytter mot stikk. 

Det gjør at birøkting ikke er for folk flest. 

Men det burde det være. 

Bikuber på verandaen

—  I Tyskland og andre land er det blitt mer og mer vanlig at folk i byene har bikuber på verandaen, forteller Tom Erik Støwer.

Noe av motivasjonen er å skape en motvekt til den dramatiske biedøden som skjer over hele verden. Uten bier, ingen blomster. Eller honning, for den saks skyld.

—  Hvordan kan teknologi bidra i dette?

—  Det kan gjøre det enklere å holde bier, både for folk flest og for profesjonelle. Det finnes utrolig få bønder som holder bier i dag, og mye av grunnen til det er at det er så mye oppfølging. Vår teknologi gjør det enklere å fjernovervåke bikubene. 

Tar med bikuben på Software

De to skal på scenen på Software 2020 og vise fram sin prototype ferdig montert i bikuben.

—  Bikuben sender og mottar data over mobilnettet, forteller de. — Den inneholder en datamaskin like kraftig som en moderne smarttelefon, pluss flere sensorer. 

—  Og bier?

—  Nei, ingen bier i den anledningen, ler de. 

Gled deg til dette foredraget. Og gled deg til fortsettelsen. Senere i år deler jo Dataforeningen ut den årlige BI-prisen …

BeeIoT på Software 2020: En invitasjon inn i bikubens verden v/Kim Bredesen og Tom Erik Støwer, Webstep