Ukeklikk 32, 2019 Jordens redning, folkets skepsis. Og Arendal.

Bak oss ligger en uke hvor vi forsiktig prøver å varme opp til høsten. Foran oss ligger først og fremst Arendalsuka. Her er ukens fram- og tilbakeblikk.

Hva skjedde?

DND Fremsynt er lansert med den brennende ildsjelen Asgeir Myhre i spissen. Francis forteller hvordan han møtte Frances. Det blir skiftende skydekke, stort sett pent vær, men fare for stormkast i den nordiske dataskyen. Programmet for AI-konferansen er klart, og for deg som er opptatt av å få tak i de smarteste folkene: IT-rekruttering er også lansert.

Hva skjer?

Neste uke er Arendalsuka. Det er et must for svært mange, også i IT-bransjen. Senere i august arrangerer Dataforeningen SnIT-samling i Oslo, Sikkerhetsfestival i Lillehammer og nettverksmøte i Bergen. Et arrangement som også kan være verdt å ta med seg er Computerworlds Peopletech.

Teknologi

Samsung har lansert sin siste telefon, en kraftkar, skal vi tro rapportene, mens Google lekker og lekker om sin kommende Pixel 4. Microsoft har avdekket hacker-angrep via VoIP-telefoner, skrivere og dekodere, Intel tetter sikkerhetshull i en prosessorfamilie. Sist, og antagelig minst, spermieoppstarter er det siste store i Silicon Valley.

Verdt å lese

Kan kunstig intelligens redde jorden? Det er ikke helt usannsynlig skal vi tro MIT, som skisserer opp ti områder hvor AI kan vise seg å være redningen for en skakkjørt, overopphetet planet. (MIT Technology Review, via Chaffeys blogg.)

Da 2.500 mennesker i syv europeiske land ble spurt om kunstig intelligens av et spansk universitet, var en av forskernes konklusjoner at det er en «intens bekymring» der ute. Halvparten frykter robotisert utradering av jobber, 7 av 10 tror AI kan gjøre mer vondt enn godt for samfunnet, og — kanskje mest interessant: en fjerdedel av respondentene vil gjerne overlate viktige politiske beslutninger til maskinene, heller enn å la politikerne bestemme. (Quartz)

Etikk og AI stod også sentralt da Telenor, Negotia og en rekke andre store norske aktører overleverte en erklæring om ansvarlig bruk av kunstig intelligens til digitaliseringsminister Nikolai Astrup. I erklæringen legges det vekt på at beslutninger og anbefalinger med støtte av kunstig intelligens må være rettferdige, ikke-diskriminerende og transparente. Det må være klare ansvarsforhold og hensynet til arbeidstakeres personverninteresser må ivaretas gjennom hele utviklingsprosessen.

Kjekt å vite

Bruker du appear.in? Den populære videokonferansetjenesten må bytte navn. De tapte en sak om rettigheten til navnet til et annet selskap. I fremtiden må du bruker WhereBy for å appear in et møte.

Går du med en gründer i magen og lurer på hvordan du skal finansiere en MVP? Er du god nok kan du få lagd den gratis. Men da må du først vinne Nordic MVP Challenge.

Google har forpliktet seg til å bruke resirkulerte materialer i alle «Made by Google»-produkter innen 2022. De annonserte også at i løpet av 2020 vil alle deres produktleveranser være karbonnøytrale.

Gode nyheter, men kanskje bare en sped begynnelse for en aktør som representerer en bransje som bruker store deler av planetens energi. I følge en rapport fra en fransk tenketank trenger du ikke å ha like mye flyskam som Youtube-Netflix-skam. Digitale teknologier står nå for nesten 4 prosent av CO2-utslippene, mens flyindustrien står for 2,5 prosent.

DND Ukeklikk er en ukentlig oppsummering av uken som har gått og framblikk mot uken som kommer. Det er et konsept som er under utvikling og vil finne sin form etterhvert. Vi tar gjerne tilbakemeldinger. Ukeklikk publiseres hver fredag ettermiddag. Du kan også motta det som et nyhetsbrev hver fredag.

Har du tips til saker vi bør se nærmere på? Send dem til redaksjon@dnd.no.