Les mer om konferansen Make Data Smart – en godtepose av fristelser

Hvordan vet Nicolai Tangen hvor han skal investere milliardene fra Oljefondet? Hvordan vet Espen Nakstad hva dagens R-tall er? Hvordan greide Kolonial.no å ta datadrevne beslutninger før de hadde data?

Konferansen Make Data Smart 5.-6. mai er en godtepose av fristelser for alle som liker smaken av muligheter

Husker du Ronja Røverdatter som ble fanget av de ufattelig masete små-vettene som ustanselig ropte «åffer det? åffer det?»

Litt sånn små-vette-stemning tror vi det er i møtene i programkomitéen til Make Data Smart. Voksne, sindige datafolk som blir som barn igjen. «Hvorfor ditt? Hvorfor datt?»

«Åffer det?»

For eksempel:

«Hva er det de driver med i Oljefondet for å sikre pensjonen vår?»

«Hakke peiling. Sikkert noen datagreier. La oss spørre Nicolai Tangen. Jeg ringer ham nå.»

Kort pause.

«Han kommer!»

«Så bra. Men dere, det der R-tallet Erna, Bent og Espen hele tiden snakker om, hvordan i huleste greier de å beregne det?»

«Hakke peiling. Sikkert noen datagreier. La oss spørre FHI. Jeg ringer dem nå.»

Kort pause.

«De kommer!»

Småsprø nysgjerrighet

— Er det sånn det er i møtene deres, Kjetil?

Kjetil Kalager fra programkomitéen ler. 

— Tja, ikke så langt unna. Vi har det skikkelig moro og mye av det som driver oss er en litt småsprø, leken nysgjerrighet. 

Og denne nysgjerrigheten blir et gravitasjonspunkt som tiltrekker seg foredragsholdere som jobber i og med tilsvarende nysgjerrighet i sin arbeidshverdag. 

Det blir fort engasjement av slikt, og DND-konferansen Make Data Smart er blitt som en årlig godtepose av fristelser for alle som liker smaken av muligheter. 

— Da vi sendte ut call for papers fikk vi 70-80 forslag, og det er utrolig mye bra der. Vi kan selvsagt ikke bruke alt. I tillegg har vi også proaktivt gått ut og invitert noen vi gjerne vil høre fra, sier Kjetil Kalager. 

Siden 2017

Make Data Smart er blitt arrangert siden 2017. I år kjøres den av pandemiske grunner for første gang digitalt, og tro mot smarte måter å gjøre tingene på, bruker man det digitale formatet for alt det er verdt. Fysiske konferanser har sine fordeler, men digitale konferanser gir noen tilleggsmuligheter.

— Tidligere har det vært flere parallelle spor, i år kjører vi et hovedspor, og vi har forsøkt å spinne det rundt en tydelig rød tråd. Alle foredrag går på direkten og det legges opp til dialog mellom foredragsholdere og publikum, og i publikum alene. Etter hvert foredrag kan du gå inn i et moderert møterom og stille spørsmål og diskutere. 

Se programmet her

Rød tråd

—  Rød tråd, sier du. Hva er den røde tråden?

— Pandemien er et overordnet tema, og vi har fokusert på å se hvordan virksomheter der ute har greid å utnytte data bedre for å lette trykket, eller til og med skape helt nye muligheter og forretningsområder. 

—  Så den røde tråden er pandemien?

—  Ja, eller mer spesifikt: Hva har vi lært av pandemien? Hvordan har det påvirket hvordan vi — det vil si organisasjoner som ser at data er en ressurs, og ønsker å bruke det som en ressurs — tenker? 

—  Pandemisk databehandling, altså. Virusfritt, formodentlig?

—  Jepp!

Fakta: Make Data Smart 2021

Digitalt arrangement 5. og 6. mai

Make Data Smart er en årlig konferanse i regi av frivillige ildsjeler i Den norske dataforening. Den ble arrangert for første gang i 2017, og i årene siden da har måten data blir brukt på blitt stadig smartere. På konferansen får du et innblikk i hvordan noen av de mest avanserte virksomhetene bruker data smart. 

Les mer og meld deg på her.

Engasjerte medlemmer av programkomiteen for og på Make Data Smart 2019; Kim Øystein Næss, Kjetil Kalager, Elin Våge Lafton, Frances D’Silva, Ingeborg Andreassen