Visito presenterer "Djinn" på DND 24 Ny AI-drevet løsning revolusjonerer journalistikken i Norge

Fra Tromsø til hele landet, en revolusjonerende AI-løsning kalt "Djinn" er i ferd med å forandre hvordan journalister jobber med dokumenter og informasjon. Denne innovasjonen, som først ble tenkt ut av journalistene i iTromsø, er nå i bruk i 34 norske aviser og hjelper journalister over hele landet

DND 24 nærmer seg, og på den innholdsrike menyen av spennende foredrag og presentasjoner er det mange godbiter. En av de er definitivt gutta fra Visito som skal fortelle om det nye journalistiske verktøyet, «Djinn».

Ventetiden er over

«Djinn» startet som en drøm i redaksjonene til iTromsø, hvor journalistene stadig brukte store deler av arbeidsdagen på å sile gjennom omfattende dokumenter for å finne nyhetsverdig informasjon. De hadde tidlig en idé om at AI kunne gjøre denne jobben lettere, men de har ventet på at teknologien skulle bli lettere tilgjengelig og mer moden. De siste årene har det vært en stor utvikling på AI-området som har gjort det mulig å sette idéen ut i live!

Utviklingen av prosjektet startet med at iTromsø tok kontakt med sleskapet IBM for å gjennomføre workshop og å lage en pilotversjon av løsningen. I dette arbeidet var også Visito invitert til å bidra. Pilotversjonen ble klar i løpet av bare noen uker av våren 2023 og gjennom sommeren fikk journalistene i iTromsø teste og bruke programmet. Pilotversjonen skulle vise seg å være en stor suksess og ga journalistene en betydelig forbedring av arbeidsflyten til de.

Oppmuntret av de positive resultatene og økt effektivitet, besluttet Polaris, som eier iTromsø og flere andre norske aviser, å oppgradere løsningen til en fullskala produksjonsversjon. Utviklingen ble ledet av Visito og IBM, i tett samarbeid med iTromsøs redaksjonelle team som produktets eiere.

«Djinn» har allerede rukket å skape oppmerksomhet over hele verden, her fra IBM TechXchange 2024 konferansen i Barcelona tidligere i år Fra venstre: Tore Notland – IBM, Lars Adrian Giske – iTromsø, Herman Jangsett Mostein – Visito, Halvor Hellan Barndon – Visito

«Djinn» i dag og fremover

I dag er «Djinn» ikke bare et verktøy for iTromsø, men en integrert del av den daglige journalistikken i 34 aviser over hele Norge. Journalistene kan nå bruke mindre tid på dokumentgjennomgang og mer tid på det de er best til – å skape dyptgående og engasjerende journalistikk. I tillegg til at det brukes mindre tid på dokumentgjennomgang visr også tall fra iTromsø at det er flere fornøyde lesere og flere populære saker.

Prosjektet er et eksempel på hvordan fremtidens arbeidsmetoder og flyt kan endres. Visjonen for «Djinn» sin fremtid er at løsningen skal kunne utvides til å takler flere typer dokumenter og brukes av andre journalister, både i og utenfor Norges grenser. Mulighetene for å inkludere ytterligere funksjonalitet er mange, og mange av disse involverer bruk av avanserte AI-modeller.

«Djinn» viser vei for hvordan teknologi kan berike journalistikken og gjøre den mer tilgjengelig, og hvordan beslutninger i kommunene kan bli mer transparente. Dette initiativet er ikke bare et skritt fremover for norske aviser, men også en mulig game-changer for media over hele verden.

Her er resten av programmet for DND 24

og her kan du kjøpe billetter til DND 24