De unge er ikke så smarte som vi tror: Oppfostrer vi en digitalt fordummet generasjon?

Vi trodde vi fikk en digitalt superkompetent generasjon, men dagens unge er mindre digitalkompetente enn de over 40, ifølge en undersøkelse fra Norsk Test.

«Født digital», sier vi om barn og unge født etter årtusenskiftet. Men å bli oppdratt av iPhone og Snapchat har ikke gjort dagens unge mer digitalt kompetente. Tvert imot. «Dagens 30-åringer har lavere digital basiskompetanse enn 40-45-åringene», sier Bernt Nilsen.

—  Den oppskrytte digitale ungdomsgenerasjonen er riktignok mer uredde med å ta i bruk teknologi, men de er dummere enn de halvgamle, sier Bernt Nilsen, som er daglig leder i Norsk Test.

Han har avdekket at aldersgruppen 40-45 år scorer betydelig bedre på grunnleggende digital kompetanse enn de som er 10-15 år yngre. 

Lover dårlig

Sammen med Finans Norge gjennomførte de tidligere i år en undersøkelse av digital basiskompetanse i finansnæringen. 2.800 ansatte fra fem finansbedrifter ble invitert til å delta. Undersøkelsen gikk inn på to kompetanseområder: generell digital kompetanse og digital kompetanse for selgere og rådgivere i finans. 

Noen av resultatene er overraskende og lover dårlig for neste generasjon «digitalt fødte ledere».  

—  Vi produserer så mange som 20.000 ungdommer uten grunnleggende digitale ferdigheter hvert år, sier Bernt. —  Det er ikke sånn at kompetansen detter ned i hodet på folk ferdig installert bare fordi de får en smarttelefon i hånda og en iPad på skolen. Også den nye generasjonen må kunne bruke grunnleggende verktøy som epost, tekstbehandling og regneark.

Skolen og IT-sjefen har skylda

Skolens innfallsport til å gi de oppvoksende generasjonene digital kompetanse har vært å integrere dataverktøy i alle fag. 

—  Skolen kaller det verktøykompetanse, sier Norsk Test-sjefen. —  Fokus er på ferdigheter innen matte, lesing og skriving. Men det blir som å ta lappen ved å sitte i passasjersetet. Du lærer ikke å bruke verktøyene ordentlig bare gjennom å skrive oppgaver i Word og gjøre noen kalkuleringer i Excel.  

Han mener også IT-avdelingen har et stort ansvar for at kompetansen er lav. 

—  De har vært mer opptatt av å telle bokser enn å sikre at folk vet hvordan verktøyene brukes, sier han. —  Det innføres nye systemer, men settes nesten ikke av penger til opplæring.

—  Skam dere!

Headshot Bernt Nilsen
Bernt Nilsen

—  Derfor, når jeg snakker med disse utfordringene i næringsliv og offentlig sektor, snakker jeg heller med HR-avdelingen, enn IT-avdelingen, sier han.

Bernt Nilsen er en av innlederneSoftware 2020, Dataforeningens store årskonferanse som arrangeres i februar. 

Der vil han gå i dybden på funnene, og budskapet han gjerne vil formidle til IT-folket på konferansen er enkelt og uten omsvøp:

—  Skam dere!