Polarisering, kunstig intelligens, Norges smarteste by og koding i NAV | SW2021

Er digitaliseringen av Norge på rett vei? Det er det store spørsmålet på årets SW2021. Den 10. og 11. februar har Dataforeningen trommet sammen det som må være den best kvalifiserte forsamlingen for å besvare spørsmålet. 

Blant de nesten 60 foredragsholderne finner vi blant andre Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, Cathrine Pihl Lyngstad, dataleder i NAV, Eddie Sjølie, direktør i Finn.no, Gun Peggy Strømstad Knudsen, ass. direktør i FHI, og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. 

SW2021 byr på tidsaktuell erfaringsdeling til nytte for deg og din virksomhet, og alle som deltar får både kunnskap, inspirasjon og engasjement!

SW2021: Tidsaktuell erfaringsdeling til nytte for deg og din virksomhet!

Over 50 foredragsholdere. To dager live digitalt. Hele konferansen tilgjengelig på nett ut mars. Åtte parallelle spor med viktige temaer rundt digitaliseringen av Norge. Er du opptatt av digitalisering må du bli med på SW2021.

Fra koding til digitalisering 

SW2021 er tuftet på Den norske dataforenings tradisjonsrike software-konferanse, som er avholdt gjennom 35 år. I år går den for første gang av stabelen kun digitalt.

– Vi har gått bort fra software-navnet for å omfavne mer enn bare programvare og programvareutvikling. I årets konferanse ønsker vi å ta tempen på digitaliseringen av Norge. Og vi spør: Er vi på rett vei med den? sier hovedkoordinator for konferansen, Asgeir Myhre, i Dataforeningen.

Mange savner å kunne møtes og knytte nye bekjentskaper, men det er ikke bare en ulempe at SW2021 er fulldigitalisert. I år kan hele landet enkelt delta og har du ikke mulighet til å følge med i to fulle arbeidsdager den 10. og 11. februar, kan du spre foredragene utover og se dem når du har tid ut mars i år. 

– Vi kommer til å sende live fra Stavanger, Utsira, Bergen, Ålesund, Bodø, Brønnøysund, Trondheim, Tromsø, Kongsberg og Oslo, i tillegg til Wien og San Diego under konferansen. Når det er en heldigital konferanse, kan man enkelt delta uavhengig av hvor man bor og jobber, fortsetter Myhre. 

SE PROGRAMMET HER

Politisk polarisering og kunstig intelligens

Du trenger ikke være veldig nerd for å finne et foredrag som bør interessere deg under SW2021. I dag lever vi jo alle så og si «in the matrix» og er omgitt av programvareselskaper og IT-leverandører om vi skal jobbe, handle, drive fritidsaktiviteter eller delta i samfunnet. Det avspeiles også i de åtte sporene:

«Ansvarlig KI (kunstig intelligens) og Digital smittesporing,» heter Spor 1. Det dekker altså to svært aktuelle temaer.

Kunstig intelligens går også igjen i Spor 8: «Hvordan berører KI oss i dag?» 

Alle har vel fått med seg hvordan ulike aktivistgrupper og hackere har brukt algoritmer og desinformasjon for eksempelvis å påvirke valgresultater og skape kaos. Dette gjøres blant annet ved hjelp av ulike teknologier under paraplyen kunstig intelligens (KI). Under Spor 8 kan du følge det høyaktuelle temaet «Polarization in Political Speech – en analyse av 500,000 stortingstaler» av Oda Nedregård. 

– Vi har undersøkt om det er systematiske forskjeller mellom hvordan politikere på Stortinget med ulik bakgrunn snakker. Om de er kvinne eller mann, hvilken sosial bakgrunn de har og så videre, forteller Nedregård, som er utdannet politisk økonom fra University College London. Nå jobber hun som doktorgradsstipendiat ved Handelshøyskolen BI.

Dette er noen av foredragsholderne:

Dette er noen av foredragsholderne:

  • Heidi Brunborg, Lånekassen
  • Hilde Nagell, Agenda
  • Ingeborg Faye Vågsholm, Stacc Insight
  • Jim Tørresen, UiO
  • Jonas Slørdahl Skjærpe, NAV
  • Jørn Mjøster, Posten Norge
  • Kristian Gjøsteen, NTNU
  • Oda Nedregård, BI
  • Olav Lysne, Simula Metropolitan
  • Simen Sommerfeldt, Bouvet
  • Torgeir A. Waterhouse, Otte
  • Trond Utne, Sopra Steria

Se oversikten over alle foredragsholdere her

– Dette er viktig fordi politikken er den viktigste arenaen vi har for beslutningstaking. Å forstå hvilke perspektiver politikerne velger å løfte i stortingsdebatten kan derfor gi oss verdifull kunnskap om politikkutforming og mer rettferdig representasjon, fortsetter økonomen.

For å analysere alle disse tekstene bruker Nedregård «State-of-the-art, kompleks maskinlæringsmetode». Nedregård sier at det som tar mest tid i tekstanalyse er alle valgene man må gjøre i forkant, som utvalg av ord, standardisering av ord, rensking og strukturering av data. 

Den 11. februar kan du både lære mer om norske politikere og hva man kan bruke kunstig intelligens til og kanskje få konkrete tips til analyse av tekst.

Oda Nedregård har undersøkt hundretusener stortingstaler for å analysere den politiske debatten.

SE PROGRAMMET HER

Koding på NAV

Dataforeningen er Norges største nettverk for IT-profesjonelle og deltakere med dyp faglig kompetanse og interesse er selvsagt ikke glemt. De får sitt blant annet i Spor 2: «Løsningsarkitektur og smidig utvikling». Her kan du lytte til utviklere og gründere som forteller om prosjekter hos blant andre NAV, Sopra Steria, Vy og Kantega. 

Terje Heen, utvikler hos NAV, vil fortelle om hvordan teamet hans kom i gang med ekte CI og effekten det har hatt. Det vil si hvordan NAV nyttiggjør seg av kontinuerlig utvikling og integrasjon til produksjon.

Også Spor 5: «Digitalisering med skytjenester» og Spor 6: «Virksomhetsarkitektur med mennesker i sentrum», har mange fristende innslag for kodehodene.

Norges smarteste by

Hvem har den beste smartbyløsningen i Norge? Det skal Kari Aina Eik avsløre på tampen av sitt foredrag i Spor 4: «Smarte byer» og både steder og bedrifter kan vinne.

Kari Aina Eik har jobbet det meste av sitt yrkesaktive liv i FN, og vil dele sine tanker om smart og bærekraftig utvikling.

Til daglig leder Eik FNs smartby-program: «United For Smart Sustainable Cities Implementation Program (U4SSC)». Programmet skal bidra til en smartere og mer bærekraftig verden gjennom å implementere konkrete prosjekter i byer og tettsteder knyttet til FNs bærekraftsmål i samarbeid med offentlig sektor, finansnæringen, akademia og privat næringsliv. 

Eik har jobbet mye med norske kommuner og byer og U4SSC har evaluert over 40 norske prosjekter i henhold til FNs indikatorer for smartby og bærekraftig. 

– Vi samler inn data rundt bærekraft, økonomi, utvikling med mer, for å finne ut hvor kommunene og byene står og hva de trenger hjelp til for å skape smarte og bærekraftige steder. 

Eik forteller at FN-programmet søker å skape en helhetlig forståelse på tvers av sektorer, løsningsleverandører og andre aktører. Og å etablere en smartby-plattform som kan skaleres. Hennes foredrag er en utmerket sjanse til å bli kjent med hva som rører seg i smartby-verden både i Norge og hvordan FN ser for seg dette globalt.

Big Data i Norges minste kommune

Tore Meinert er næringsutvikler i Norges minste kommune, Utsira, med sine 198 innbyggere. Og øykommunen i havgapet utenfor Haugesund er ikke bare Norges minste. Den vinner også SSB-kåringen Norges minst sentrale kommune med god margin. Likevel har mikrokommunen et ambisiøst mål: å utvikle Utsira som et levende testsenter for nye energiløsninger. 

Haugaland Kraft er ansvarlige for å etablere testsenteret og har flere FoU-prosjekter på øya. Smarte strømnett kombinert med lokal fornybar produksjon som solkraft, vindkraft og bølgekraft, og lagring av energi i batterier eller som hydrogen, skal kobles sammen. 

– Dette skal styres ved hjelp av store mengder data. Med andre ord Big Data i en liten kommune, forteller Stein Inge Morisbak som er direktør utvikling og digitalisering i Haugaland Kraft. 

Morisbak skal på «scenen» sammen med Meinert og beskrive hvordan Utsira skal brukes til teste ut fremtidens grønne løsninger. Alle som vil lære mer om fremtidens strømnett og -produksjon bør få med seg foredraget.

Utsira, Norges minste kommune, satser stort på Big Data

LAST NED PROGRAMMET I PDF