Ukens ildsjel: Ildsjel Kristina: — Teknologi er for alle

Trondheim har begynt oppvarmingen til den årlige utviklerkonferansen TDC. Ukens ildsjel er en av de mange som har engasjert seg i arrangementet. Her er Kristina Brend.

Hun har drevet sitt eget konsulentselskap, og hun har vært med-gründer i et droneselskap. Hun er i tillegg en av drivkreftene bak Trondheim Developer Conference og har vært i styret i DND i Trondheim. Og det er bare en smakebit av hva denne mangfoldige kvinnen har rukket i sine mindre enn 30 år. Møt ukens ildsjel, Kristina Brend (29).

— Hvor jobber du og hva er din stilling?

— I Webstep som IT-konsulent.

— Hva går jobben din ut på?

— Jeg implementerer software-roboter for å automatisere de enorme mengdene manuelt repetitivt arbeid som gjøres rundt om i det norske land. Dette gir selskapene tid til å fokusere på det som skaper verdi, som kontakt med kunder og å følge opp nye forretningsområder og teknologier.

— Hvordan vil du beskrive deg selv?

Teknologi er for alle

— Engasjert.

— Hvordan vil fagkolleger beskrive deg?

— Kanskje for engasjert?

— Hva brenner du for?

— At teknologi er for alle! Å formidle kunnskap, tips og triks slik at andre skal få de samme aha-øyeblikkene som meg.

En sann klisjé

— Hva er ditt forhold til Dataforeningen?

— Jeg har vært engasjert i foreningen siden 2013. Da ble jeg rekruttert av Save Asmervik og Sara Klevstuen som ville ha to traineer i styret. Jeg studerte den gang industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Jeg satt i styret som trainee i to år, deretter ble jeg vanlig styremedlem.

— Hva er dine forventninger til foreningen?

— At vi skal levere gode faglige møteplasser der man lærer noe og møter folk man ellers ikke ville møtt.

— Hvorfor er det viktig?

— Det er jo blitt en klisjé, men bransjen vår er i kontinuerlig endring. Det å følge med, holde seg oppdatert, få med seg det man trenger av ny kunnskap, er en evig utfordring.

«Det er jo blitt en klisjé, men bransjen vår er i kontinuerlig endring.»

Kristina Brend

Traff arbeidsgiver gjennom DND

— Hva har engasjementet gjort for deg?

— Det har hjulpet meg å få et veldig bra nettverk og gitt meg jobbmuligheter. Jeg møtte min nåværende arbeidsgiver gjennom DND, for eksempel.

— Det gir også nye perspektiver. Jeg har vært med på landsmøtene siden de var i Trondheim i 2015. Det er utrolig spennende å møte andre i en sånn setting, få høre hva de gjør, hvordan de jobber.

— Og på nettverksarenaene til Dataforeningen møter man folks jobbhverdag på en annen måte. Der handler det ikke om å «reklamere» for en jobb eller et selskap, men du får innsikt i hva jobben faktisk går ut på. Det er ikke alltid jobbinnholdet samsvarer med de fancy titlene på bedriftspresentasjonene man møter som student.

«… man møter folks jobbhverdag på en annen måte … det handler ikke om reklame for en jobb eller et selskap, men innsikt»

Å bli hørt

—  Hva er drivkraften for ditt engasjement i foreningen?

—  Å bli hørt, og at man ser de positive effektene og utfallet av eget engasjement. Jeg var for eksempel med å starte opp DND Aspire, studentgruppen til Dataforeningen i Trondheim. Den har et stort potensial med 30.000 studenter som har behov for oppdatert informasjon og kunnskap.

— Det er ikke alt man lærer på studiene som er like dagsfersk kompetanse. Problemet med studentforeninger er kontinuitet. Der styrene i Dataforeningen har mange års erfaring og samspill bak seg, har styret i en studentforening maks ett år levetid. Det krever en helt annen struktur og oppfølging.

— Jeg syns det er veldig mange positive ting som skjer i Dataforeningen nå. Ny profil, nye nettsider, en generalsekretær som er ute i det offentlige og snakker foreningens sak. Det er viktig å vise frem hva engasjerte mennesker i norsk IT-bransje er opptatt av.

«Jeg syns det er veldig mange positive ting som skjer i Dataforeningen nå … det er viktig å vise frem hva engasjerte mennesker i norsk IT-bransje er opptatt av. »

Levende organismer

—  Hva er dine råd til foreningen?

—  At den støtter mer opp om de som gjør noe, de som vil noe, i form av ressurser, markedsføring, lokaler, hjelp til organisering, hjelp til å finne andre som vil det samme. Erfaringsdeling.  Hvis jeg starter opp en konferanse i Trondheim, hvem har gjort lignende før og kan dele sine erfaringer?

— Grupper med frivillig engasjement er som levende organismer, de kan blomstre og vokse seg store, så kanskje dør de helt ut, eller ligger halvdøde en periode før de får litt næring i form av en ny person og våkner til live.

— Jeg tror vi kan være flinkere til å sette punktum når en gruppe er død, fordi det popper til stadighet opp nye. Interessefeltet ditt i en IT-karriere vil naturlig forandre seg litt etter trender og nye teknologier som tar over for de gamle.

«Jeg tror vi kan være flinkere til å sette punktum når en gruppe er død»

Sosialt, inspirerende, lærerikt

— Hva drømmer du om for fremtiden?

—  Jeg drømmer om at all verdien som ligger i Dataforeningen blir kjent blant den gjengse medarbeider i teknologibransjen. Da jeg som student fikk spørsmål om å engasjere meg i Den Norske Dataforening syntes jeg det hørtes tørt og kjedelig ut. Navnet var heller ikke kjent. Etter flere år som ildsjel skjønner jeg hvorfor folk blir i styrer og faggrupper år etter år. Det er både sosialt, inspirerende, lærerikt og karrierebyggende å være en del av Dataforeningen.

— Så jeg ønsker virkelig at andre skal få øynene opp for DND, fordi det gir så mye tilbake, både i form av faglig påfyll, nettverk, innsikt om bransjen og folka som jobber i den og karrieremuligheter.

Kristina om Kristina

Kristina Brend
Kristina Brend, ildsjel i Dataforeningen i Trondheim

— Hva er én ting de fleste ikke vet om deg?

— Jeg har et stort konkurranseinstinkt, selv om det kun er fredagsquizzen.

— Si mer om det.

— Jeg liker å teste nye ting og konkurrere mot meg selv og andre. Til tross for at forutsetningen for å lykkes ikke nødvendigvis er tilstede. Jeg er en utålmodig sjel, og det er tydelig på fritidsaktivitene de siste fem årene. Jeg har vært innom halvmaraton, motbakkeløp, håndball, dans, kor, konkurrert i styrkeløft, olympisk vektløfting og nå vurderer jeg sleggekast.

— Jeg slo faktisk av en prat med en ildsjel fra vest over frokosten på landsmøtet i Tromsø. Da fant vi ut at vi begge drev med vektløfting og burde skvise inn en trening mellom fagaktivitetene.

— Hvem vil du gjerne lese om i en senere ildsjel-profil?

Eirik Kristiansen.

— Hvorfor ham?

— Han er nyvalgt leder for DND Midt-Nord og jeg var faktisk med å rekruttere han som trainee i Trondheimsstyret tilbake i  2014. Jeg er spent på hva hans tanker og ambisjoner om videreutvikling av foreningen er.

«Jeg har et stort konkurranseinstinkt, selv om det kun er fredagsquizzen.»

Kristina Brend

Har du møtt noen spennende personligheter i Dataforeningen du gjerne vil lære mer om – og av? Tips oss om gode kandidater til Ukens ildsjel. Spalten tar noen ukers pause til over sommeren, men vi presenterer nye brennende IT-sjeler utover høsten.