Digitalt frokostseminar 15. mai Digital smittesporing i korona-tider

- Stopp smitteflopp - Dette må du vite om smittesporingsteknologi - Smittesporingsfella

Faggruppen Blockchain og faggruppen Informasjonssikkerhet

arrangeres av Faggruppen Blockchain og faggruppen Informasjonssikkerhet og er en del av serien Webinarer

Myndigheter i flere land tar i bruk apper med ulike løsninger som skal hjelpe med å redusere smitterisiko ved digital sporing av Covid-19. I Norge har Folkehelseinstituttet (FHI) lansert appen Smittestopp som samler inn data om hvor du befinner deg til enhver tid og hvem du har kontakt med. Dette gjøres gjennom GPS-posisjon og Bluetooth-nærhet.

Informasjonen om brukernes bevegelsesmønster og kontakt med andre mobiltelefoner som har lastet ned Smittestopp lagres i en sentral database og skyløsning. Applikasjonen har fått mye kritikk fra sikkerhetseksperter verden over blant annet fordi kildekoden ikke er tilgjengelig, slik at sikkerhetshull kan oppdages.

I dette webinaret ønsker vi å sette fokus på sikkerhetsutfordringer relatert til denne type tjeneste, og hvordan disse eventuelt kan løses med bruk av teknologien Blockchain.

Her er presentasjonene som ble benyttet:

Pål Taule Brentebråten: Blockchain og smittesporing
Kristian Gjøsteen: Smittesporing, sikkerhet og personvern

Opptak av webinaret 

Program:

09.00 Velkommen og kort introduksjon — Pål Taule Brentebråten
09.05 Smittesporing med mobiltelefoner — Kristian Gjøsteen Det finnes mange teknikker for å gjøre smittesporing med mobiltelefoner. Vi skal se på hvordan slike app-er kan lages, enten sentralisert eller desentralisert, og hvordan løsningen man velger påvirker sikkerhet og personvern.
09.30 Blockchain og apper — Pål Taule Brentebråten En gjennomgang og en innføring i hvordan elementer av blockchain-arkitektur kan brukes i en setting for å lage en sikker smittesporingsapp.
09.55 Spørsmål og svar

Foredragsholdere:

Webinaret er et samarbeid mellom faggruppen Blockchain og faggruppen Informasjonssikkerhet.