Ukeklikk 34, 2019 Naturlig intelligens, Odin, 3D-printede korallrev

Guds inngripen gir på uransakelig vis utslag, både for elsparkesykler og ildplassmøter i Dataforeningen, Torgeir Waterhouse bytter vannhull, korallrev kan kanskje 3D-printes. Dette og mye mer i DND Ukeklikk.

Hva skjer?

«Man setter ikke baker for pilot», sa Hager Debech kryptisk da vi intervjuet henne for en tid tilbake. Hun, og resten av faggruppa for software-testing, drømmer om å gjøre Odin til verdensstjerne. Det starter på hjemmebane med den årlige, tradisjonsrike og stadig mer populære testkonferansen Odin.

I slutten av september samler vi noe av det beste Norge kan oppdrive innen naturlig intelligens for å diskutere innspill til Nikolai Astrups planer om kunstig intelligens. Det skjer — selvsagt — i den intellektuelle høyborgen «The Scotsman», midt på Karl Johan. «Velkommen til ildplass», skriver Agnes Beathe Steen Fosse. «Vi vet når det begynner, men bare gud og Christian vet når det slutter.»

Trondheims-versjonen av Make Data Smart-konferansen arrangeres i slutten av november.

For øvrig noterer vi at det er Sikkerhetsfestival i Lillehammer og nettverksmøte om datafangst i Bergen neste uke. Sliter du med å få ting gjort er det nytt kurs i Getting Things Done snart, og strever du med kravspesifikasjonen bør du ta en prat med The Robertsons. Når kravspesifikasjonen er i boks handler det om IT-kontrakter, og når høstmørket siger inn blir det godt å sette seg foran ildplassen og diskutere det store spørsmålet «Kan Oslo bli en av verdens beste byer innen mobilitetstjenester?»

Krim

Politiets IT-tjenester var nede tirsdag morgen. Flere av publikumstjenestene fungerte ikke, inntil de fungerte igjen kl 10 over halv tolv. Om det hadde sammenheng med at Gmail var nede mandag kveld vites ikke. Det er i alle fall ingen grunn til at det er noen sammenheng med at Ruter valgte tyske Tier som sin partner i elsparkesykkelmarkedet. Det til tross for at det finnes en Ninebot KickScooter T60 som kan returnere seg selv til en ladestasjon når du er ferdig med den. «En gudegave» mener elsparkesykkelentusiastene i Tek.no.

Verden

Korallrev med dykker
Foto: Wikimedia Commons

Redningen for de døende korallrevene kan være å 3D-printe nye, har en israelsk professor i industridesign funnet ut.

President Donald Trump vil tenke over tollavgiftene på kinesiske varer en gang til etter at Apples Tim Cook fortalte ham om hvilke konsekvenser dette vil ha for en høstens eplesesong. Trump skal i følge ubekreftede kilder ha foreslått å kjøpe Grønland for å kompensere, men verken grønlendere eller dansker syns det er en god idé. For Ukeklikk-redaksjonen brakte den bisarre historien fram et vagt minne om en scene fra en gammel klassiker av en film:

Folk

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse forlater IKT-Norge, melder Dagens Næringsliv. Han tar med seg Per Øivind Skard fra bransjeorganisasjonen. De to starter et nytt rådgivningsselskap, foreløpig uten navn.

DND-ildsjel Kirsti Kierulf forlater PA Consulting og begynner i Creuna, skriver digi.no, mens Kampanje noterer at Njål Berge går fra Bouvet til Gresvig.

Amazon Web Services (AWS) har funnet en erfaren nordmann til å lede selskapets konsulentsatsing ved norgeskontoret, som de åpnet tidligere i år, skriver digi.no. Sophus Slaatta er hyret inn som sjef for AWS Professional Services i Norge. Han kommer fra en direktørjobb i EY (Ernst & Young) med ansvar for cloud-tjenester.

Business

Advania overtar Itello. 19 medarbeidere følger med til Advania, inkludert gründerne. Det svensk-islandske Advania-konsernet er på jakt etter flere de kan kjøpe opp, leser vi i digi.no.

Syscom selges til amerikanske SXC Technology, og Ola Bryhn forlater selskapet han har drevet i flere tiår.

Tidligere i sommer vant en allianse med Sopra Steria i spissen en plan- og designkonkurranse som skal legge grunnlaget for Forsvarets kommende milliardinvesteringer i digital infrastruktur og skytjenester. Juryleder Silvija Seres mener bidraget hadde den mest helhetlige løsningen, og at de klare å være konkrete i besvarelsen av casene som ble gitt. Forsvarets kommende innkjøp av skytjenester og digital infrastruktur har en kostnadsramme på mellom en og to milliarder kroner fram til 2025, skriver digi.no i en gjennomgang.

Telenor fullfører kjøpet av DNA. I april avtalte Telenor kjøp av 54 prosent av aksjene i den finske teleoperatøren DNA for 20,90 euro per aksje, totalt rundt 1,5 mrd euro. Onsdag ble transaksjonen gjennomført og DNA konsolideres inn i Telenors regnskaper fra samme dag. Kjøpet utløser tilbudsplikt på resten av aksjene.

Kunstig intelligens

I en artikkel i Scientific Reports gjenåpner forskere fra et israelsk universitet broen mellom neurovitenskap og avanserte kunstig intelligens-algoritmer. Den broen har visstnok vært stengt i 70 år. 

Forskerne ved Bar-Ilan-universitetet har demonstrert en ny type ultraraske AI-algoritmer basert på treg hjernedynamikk. De går i ring rundt læringsevnen i dagens algoritmer, skriver EurekaAlert.

Er du en av dem som driver utstrakt selvsnakking? 24 år gamle Arnav Kapur har lagd en enhet som kan høre stemmene inni hodet ditt selv om du er helt stille og ikke beveger munnen. Teknologien kan brukes i alt fra å gi stemmeløse en stemme til å la soldater kommunisere lydløst med hverandre, ifølge The Smithsonian.

Kjekt å vite

Nå kan du betale med mobilen på Coop. Coopay ble lansert i alle Coops butikker onsdag. «Da blir vi den første dagligvareaktøren med egen mobilbetalingsløsning» , sier viseadministrerende direktør Bjørn Vik-Mo i Coop Midt-Norge til Adresseavisen, i følge Aftenposten.

Google har fjernet 85 apper fra deres Google Play Store. Appene har til sammen blitt installert over åtte millioner ganger og inneholder skadelig programvare. Samme selskap har nå bestemt seg for å gjøre transkriberingsteknologien til åpen kildekode.

Verdens eldste webcam går inn i tåkeheimen. Fogcam ble satt opp i 1994 for å vise været på campus ved San Francisco State University. Etter verdensledende 25 års trofast tjeneste skal den nå pensjoneres, i følge BBC News.

DND Ukeklikk er en ukentlig oppsummering av uken som har gått og framblikk mot uken(e) som kommer. Det er et konsept som er under utvikling og vil finne sin form etterhvert. Mye kan tyde på at det vil få sterke innslag av glimt i øyet. Uansett: Vi tar gjerne tilbakemeldinger. Ukeklikk publiseres hver fredag ettermiddag. Du kan også motta det som et nyhetsbrev hver fredag. Les tidligere ukeklikk her.